Eten uit het bos

Voor de tuinier is een voedselbos een heel frisse manier om eenvoudig rijk en gezond voedsel te kweken. Voor de landbouwer is een voedselbos een manier om natuurlijke processen te benutten en productie te verhogen zonder van kunstmest en chemische middelen afhankelijk te zijn. En dat doen we bij Voedselbron Graauw!

Het principe van het voedselbos is het nabootsen van bos-ecologische-processen met eetbare soorten. Een voedselbos zorgt voor levende, gezonde bodems en producten. Daarbij zorgt het ook voor een toenemende biodiversiteit. Voedselbossen zijn daarmee een echte meerwaarde voor de mens, natuur en aarde.

Waar veel gangbare landbouwmethoden kampen met afnemende bodemvitaliteit bouwt een goed ontworpen voedselbos juist steeds meer vitale bodem op. Een bos is het meest productieve (land)ecosysteem dat we kennen. Het zijn meerdere productieve lagen boven elkaar, die allemaal aan fotosynthese doen en koolstof opnemen. Daardoor het geschikt maken voor opname in voedsel en bodem. En als je die slim ontwerpt en beheert wordt het totale ecosysteem steeds rijker.

Anders denken, anders planten

We kennen natuurlijk rabarber en asperge. Het zijn gekende voorbeelden van ‘vaste planten’ groenten. Maar er zijn er nog veel meer. Jonge scheuten van hosta kunnen gekookt worden tot een heuse lekkernij! Het jonge blad van de lindeboom doet het goed in salades. En vergeet niet al de smaken van oesterblad, zeekool en rankspinazie! In een voedselbos kunnen noten en fruit samen met vaste groenten worden aangeplant. Het voordeel van deze planten is dat ze meerjarig zijn. Het is dus één keer planten en vervolgens alleen maar oogsten. Dit in contrast met de meeste ander groenten die we kennen, want de meeste groenten die wij eten zijn eenjarige planten. Zij groeien binnen een enkel jaar, vaak al binnen enkele maanden van zaad tot volwassen plant. Die moeten we dus steeds opnieuw zaaien, mesten, water geven, wieden. Er is daar veel werk aan, met vaste planten hoeft dat allemaal niet.

 

Bij het voedselbos hoort ook lekker eten. Er worden regelmatig tables d'hôtes georganiseerd met een heerlijk diner van verse producten van de eigen bodem en de streek. Samen genieten aan lange tafels geven je een onvergetelijke herinnering.

eten uit het voedselbos bij Voedselbron Graauw Zeeland
eten uit het voedselbos bij Voedselbron Graauw Zeeland
eten uit het voedselbos bij Voedselbron Graauw Zeeland
eten uit het voedselbos bij Voedselbron Graauw Zeeland
eten uit het voedselbos bij Voedselbron Graauw Zeeland
eten uit het voedselbos bij Voedselbron Graauw Zeeland
eten uit het voedselbos bij Voedselbron Graauw Zeeland
eten uit het voedselbos bij Voedselbron Graauw Zeeland